INHEM - Cuba


INHEM (Nationaal Instituut voor Hygiëne, Epidemiologie en Microbiologie) is een Cubaans nationaal instituut voor gespecialiseerde vorming, onderzoek en adviesverstrekking inzake publieke gezondheidszorg (alsook impact van milieu factoren op gezondheid). De staf bestaat uit 160 voltijdse equivalenten (professionals en onderzoekers).


Het Instituut is onderdeel van het Cubaans gezondheidssysteem. Het INHEM is tevens zetel voor verschillende WHO samenwerkingsprojecten en heeft partnerships met instituten uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen, alsook met partners uit Europa, Azië en Afrika. Het mee uitstippelen van het nationaal gezondheidsbeleid en de internationale samenwerking met derde wereld landen maakt expliciet deel uit van de taak van het INHEM.

Dr. Mariano Bonet, directeur van INHEM : "We willen de ervaringen en werkmethoden van onze projecten ter beschikking stellen van andere gemeenten en zelfs andere landen met gelijkaardige uitdagingen. Het is niet de bedoeling de ervaring zomaar te kopiëren. We willen de mensen leren hoe ze de gezondheidsproblemen in een gemeenschap kunnen onderzoeken en te lijf gaan. De samenwerking tussen artsen, gezondheidspromotoren en volksorganisaties is daarbij de centrale hefboom."

Andere partners uit Cuba: SNTS.
Meer over Cuba op intal.be.

Je kan de Cubaanse partner steunen via Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W)