Protestactie Geen oorlog tegen Iran

Foto : Vrede

Op donderdag 27 juni protesteerden een dertigtal vredesactivisten – op initiatief van intal, Viva Salud, Vrede vzw en CNAPD – aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. Ze hekelen de recente militaire provocaties van de VS in Iran. Ze roepen België en de Europese Unie op om er alles aan te doen om een nieuwe oorlog in de regio te vermijden.


Op 21 juni stond de VS op het punt militair in te grijpen in Iran. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waren al opgestegen om communicatie- en militaire installaties te bombarderen volgens de krant The New York Times.

Iran heeft zich vier jaren lang scrupuleus gehouden aan de afspraken gemaakt in het Nucleair Akkoord dat in 2015 getekend werd. De regering Trump had geen enkele reden om het akkoord eenzijdig op te blazen op 8 mei 2018.

De VS voert een campagne van ‘maximale druk’ op Iran d.m.v. heel strenge economische en financiële sancties. De VS straft ook derde landen die zich houden aan de afspraken van het nucleaire akkoord, in tegenspraak dus met VN-VR resolutie 2231. Dit is niet minder dan een economische agressieoorlog. De Iraanse economie is op korte tijd in een recessie gestort en de inflatie gaat pijlsnel de hoogte in. De VS werkt doelbewust aan een confrontatiepolitiek die de gematigde krachten in Iran op een zijspoor zet en de positie van de hardliners in Teheran versterkt.

Ondertussen wordt er naarstig gezocht naar een voorwendsel om een militaire interventie te vergoelijken. De VS-minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en de Nationale Veiligheidsadviseur Bolton laten er geen twijfel over bestaan dat een militair ingrijpen nodig is om het regime in Teheran aan het wankelen te brengen. De militaire aanwezigheid van de VS in de regio wordt dan ook volop opgevoerd met het sturen van een vliegdekschip, B-52 bommenwerpers, Patriot-raketafweerinstallaties en extra militairen.

We staan op de rand van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Een oorlog met Iran zou desastreuze gevolgen hebben. Laat ons de consequenties van de oorlog in Irak in 2003 niet vergeten.

België en de EU moeten de VS duidelijk maken dat dit een brug te ver is, respect eisen voor het nucleaire akkoord en zich niet laten intimideren. Ze moeten er alles aan doen om een nieuwe catastrofale oorlog in deze regio te vermijden.

Geen oorlog tegen Iran!