De Puzzel

De Puzzel: Voor elk stukje is er een plaats.

Keer de Pegida-betoging om en steun het goede doel! Lees en deel de link aub https://www.facebook.com/DePuzzelBeweging?fref=ts 

Na de aanslagen in Parijs en de verijdelde aanslag in Verviers, worden ook in ons eigen land maatregelen en initiatieven genomen die sterk neigen naar een vorm van extremisme en onverdraagzaamheid. Een voorbeeld daarvan is het inzetten van militairen in oa. Antwerpen en Brussel. Maar ook islamofobie en rascisme, iets waar wij als progressief en multicultureel land toch ver weg van leken te staan, nemen toe in Belgie. De eerste grote uiting daarvan is de Vlaamse ondersteuning van de Duitse Pegida-beweging (Patriotic Europeans Against the Islamization of the West).

De community Pegida Vlaanderen is sinds 6 januari actief op facebook en telt ondertussen al 6.830 likes. 'Vanuit Vlaanderen ondersteunen wij de Pegida-beweging in Duitsland: tegen moslimterreur en de islamisering van het Avondland, voor democratie en vrijheid!' luidt hun boodschap. De initiatiefnemers, onder leiding van publicist en godsdienstgeleerde Wim Van Rooy, plannen 'een eerste volksbijeenkomst' op maandag 26 januari om 20.00u. In een lange beschrijving roepen zij op tot een beweging 'Vlativa' of voluit 'Vlaanderen tegen islamisering en voor het avondland'. Vlativa omschrijft dertien strijdpunten, zoals enkel nog een beperkte opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebied en politiek vervolgden 'tot de rust is weergekeerd'. Daarnaast eisen ze meer middelen voor politie, douane en grensbewaking 'om de veiligheid te verzekeren en een echte grenscontrole te herstellen'. Dat schrijft De Knack.

Wij, als studenten journalistiek aan Thomas More, menen dat zulke organisaties en manifestaties enkel onverdraagzaamheid in de hand werken. Daarom vinden wij dat we iets moeten ondernemen om de negatieve gevolgen van zo’n bijeenkomst om te keren in een positieve boodschap. In tegenstelling tot de beweging 'Hart boven Hard', die een anti-Pegida betoging organiseert, gaan wij niet tégen iets protesteren. De polemiek tussen de twee bewegingen neemt namelijk nu al schrijnende wendingen vol beschuldiging en laster over de andere partij.

Onder initiatief van studenten Bas Vinckx en Simon Stevens, richtten we een facebook-pagina op, genaamd 'De Puzzel'. De Puzzel is een beweging die de negatieve gevolgen van discriminerende betogingen in het niets wil laten verdwijnen, door er positieve gevolgen tegenover te zetten voor de geviseerde gemeenschap. Door geld in te zamelen per persoon die steun betuigd heeft aan de beperking van de individuele vrijheid, en dat geld ter beschikking te stellen van de benadeelden. Per persoon die aanwezig zal zijn op deze Pegida-bijeenkomst, willen wij twee euro verzamelen. Dat doen we door middel van crowdfunding op sociale netwerksites. Al het ingezamelde geld zal worden verdeeld over twee goede doelen. De ene helft zal gaan naar The Palestine Children's Relief Fund, de andere helft zal gaan naar Vluchtelingennetwerk Vlaanderen.

De Puzzel is volledig onafhankelijk en op geen enkele manier betrokken bij religieuze of politieke strekkingen. Wij veroordelen niet, maar willen juist het tegendeel bereiken. Deze crowdfunding is het eerste initiatief van De Puzzel, maar ook in de toekomst zullen wij elke maatschappelijke bedreiging, ongeacht de overtuiging, trachten te kanaliseren door de geviseerde bevolkingsgroepen een hart onder de riem te steken en telkens organisaties te steunen waarvan wij denken dat ze goed werk verrichten. Wij menen dat meer solidariteit en verdraagzaamheid nodig zijn in deze woelige periode van extremisme en geweld.

De bankrekening van De Puzzel zal nog enkele weken na de betoging open blijven, zodat we het vooropgestelde doel kunnen halen. Zodat Pegida zal hebben gestapt voor het goede doel in plaats van  voor onverdraagzaamheid. Deel en like als u het eens bent met onze onderneming!

 

https://www.facebook.com/DePuzzelBeweging?fref=ts  

No votes yet