Campagne voor een Lumumbaplein


Waarom?

intal Congo voert campagne voor een Lumumbaplein in Elsene.

Onderteken de petitie voor een Lumumbaplein te Elsene

Patrice Lumumba was leider van de “Mouvement National Congolais” (MNC) toen hij verkozen werd tot Eerste Minister van de Republiek Congo op 30 juni 1960. Hij stond voor een progressief maatschappelijk project en wilde de vroegere Belgische kolonie ombouwen tot een bron van steun aan de strijd voor nationale bevrijding.

Patrice Emery Lumumba is een van de grote figuren van de dekolonisatie, zowel in de Belgische als de Congolese geschiedenis. Hij ondersteunde zijn land in de tocht naar een progressieve maatschappij op basis van nationale eenheid, maximale en evenwichtige herverdeling van de rijkdom, onderwijs voor iedereen en verbetering van de leefomstandigheden van de vrouw. Op internationaal vlak wou hij van Congo het steunpunt voor nationale vrijheidsbewegingen maken en vocht hij voor de Afrikaanse eenheid, wat hij als de enige manier zag om het imperialisme tegen te gaan. Het zijn net deze keuzes die aan de basis liggen voor zijn tragisch noodlot. (Meer weten: http://www.intal.be/nl/dossier/lumumba-50-jaar-na-de-moord)

We verzoeken de gemeente Elsene om het plein zonder naam achter de Sint-Bonifatiuskerk (op het kruispunt van de Jules Bouillonstraat en de Bouréstraat) in de Matongewijk officieel de volgende naamvermelding te geven:

"Patrice Emery Lumumba – Eerste Minister van de Republiek Congo tussen 1960 en 1961”

  • Lumumba maakt deel uit van de Belgische geschiedenis. Hij was immers een progressief symbool, kwam op tegen de kolonisatie en verdedigde de zwakkeren van de samenleving.
  • We vinden het noodzakelijk dat men herinnerd wordt aan het koloniale verleden van België. In Brussel en Oostende werden er standbeelden opgericht als eerbetoon aan dit koloniale verleden. We vinden het jammer dat er in onze straten nergens een spoor te vinden is van eerbetoon aan personen zoals Lumumba die streden tegen deze kolonisatie.
  • De Matongewijk is door de geschiedenis die eraan vast hangt een symbool van de Belgisch-Congolese betrekkingen.

Jij ook? Teken hier.

 


Doelstellingen

Help ons om zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen voor de verwezenlijking van een Lumumbaplein in Elsene! Teken de petitie door op Lumumba te klikken:


Helpen

Doe mee met de strijd voor een Lumumbaplein!

Bekijk en deel de video gemaakt door Intal Congo!

Teken en deel de petitie

Volg ons op Twitter en Facebook

Meewerken? Neem contact op met congo@intal.be 


Download

Download hier de petitie (in het FR). Laat hem tekenen door je vrienden, buren, kennissen en stuur hem terug naar intal, Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel.


BijlageSize
petition_place_LUM_FR.pdf303.14 KB