Geen Belgische samenwerking met de Israëlische politie


Waarom?

TEKEN HIER DE ONLINE PETITIE 

Het Belgische ministerie van Justitie en de Katholieke Universiteit van Leuven werken in het project LAW-TRAIN samen met de Israëlische politie rond ondervragingstechnieken waarin de “expertise” van Israël wordt gebruikt.

Het “LAW-TRAIN” project vormt één van de projecten waarin Europese entiteiten samenwerken met Israëlische instellingen en bedrijven. Het wordt gecoördineerd door de Israëlische Bar Ilan University en telt onder zijn partners het Israëlische Ministerie van Publieke Veiligheid/de Israëlische Nationale Politie. Aan Belgische zijde nemen eraan deel: de Belgische Federale Overheidsdienst Justitie alsook, als enige Europese universiteit, de Katholieke Universiteit Leuven. Het opzet van het project komt er op neer ondervragingstechnieken van de politiek bij “cross-border” misdrijven te stroomlijnen. We vinden het politiek, juridisch en ethisch onaanvaardbaar dat Belgische instellingen aan een project deelnemen met instanties die bekend staan hun gevangen te folteren of waarvan hun hoofdkwartier in bezet gebied is gevestigd.

Deze samenwerking moet volgens ons een halt worden toegeroepen omdat:

  • De VN Israël in mei 2016 nog veroordeelde voor folteringen;
  • Meer dan 300 Palestijnse kinderen zijn opgesloten in Israëlische gevangenissen;
  • Israël arrestaties en folteringen uitvoert in het kader van de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden;
  • Het hoofdkwartier van de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem is gelegen en Europese instellingen niet mogen samenwerken met Israëlische entiteiten voorbij de Groene Lijn.

Israël krijgt meer dan de helft van het Europese budget voor dit project (totaal : 5.095.687,5 €) 

Lees hier het volledig uitgewerkte dossier "Het Law Train project, waarom een partnership met de Israëlische politie onverdedigbaar is" van prof. Herman De Ley, lid van BACBI.

Deze campagne is een initiatief van : 11.11.11, CNCD – 11.11.11, Association Belgo-Palestinienne, BACBI, Broederlijk Delen, CNAPD, COMAC, G3W-M3M, intal, LAP, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Solidarité Socialiste en Vrede vzw.

FB banner


Doelstellingen

TEKEN DE ONLINE PETITIE HIER

 Wij eisen:

  • de stopzetting van elke samenwerking met Israëlische instellingen betrokken bij schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten;
  • de onmiddellijke stopzetting van de samenwerking van de  Federale Overheidsdienst Justitie en de KU Leuven met de Israëlische politie;
  • de onmiddellijke stopzetting van financiering van dit project door de Europese Unie.

Het kan! Het Portugese Ministerie van Justitie stopte de samenwerking in 2016 (zie hier). Nu is het de beurt aan België.

Wij vragen aan de KU Leuven om zich terug te trekken uit het project, en aan het ministerie van Justitie.

TEKEN DE ONLINE PETITIE HIER


Helpen

TEKEN DE ONLINE PETITIE HIER

Sluit je aan bij intal en verzet je samen met ons tegen de Belgische samenwerking met de Israëlische politie !

 


Download

Download hier de Nederlandstalige flyer

Download hier de Nederlandstalige poster

Download hier de petitie - papieren versie

 


BijlageSize
LawTrain-flyerNL.pdf1.13 MB
LawTrain-posterNL.pdf1.73 MB
petitie_petion_law_train.pdf193.6 KB
lawtraindossier_NL.pdf1.26 MB