Stop the Killings

intal betreurt dood Berta Cáceres

foto Berta (overgenomen DWM)Sinds de staatsgreep in Honduras in 2009, werden 47 concessies toegekend voor de bouw van dammen voor mijnprojecten. Een daarvan was voor de Agua Zarcadam op de rivier Rio Blanco, een rivier die essentieel is voor het leven van de lokale Lenca bevolking. De concessies werden allen toegekend zonder voorafgaande consultatie van de bevolking.

Brandstichting in Lumad vluchtelingenkamp

bishops say no to repression Lumads

(Bisschoppen roepen op voor respect inheems bevolking - bulatlat.com)

Op 24 februari vond een brandstichting plaats in een Lumad vluchtelingenkamp in Davao City. Vijf mensen raakten gewond en de bezittingen van 21 personen werden volledig vernield.

Moeder van verdwenen Filipijnse activist krijgt steun in België

Stop the Killings

Van 18 tot 30 april was Edita Burgos in ons land. Ze is de moeder van Jonas en trekt de wereld rond met een film over de verdwijning van haar zoon.


Jonas Burgos werd ontvoerd op 28 april 2007 op klaarlichte dag in een winkelcentrum in Manilla. Hij werd meegenomen door gewapende mannen in een voertuig dat later bleek toe te horen aan het Filipijnse leger.

Jonas was 37 jaar op het moment van zijn arrestatie. Als landbouwkundige gaf hij vormingen over organische landbouw bij de progressieve boerenorganisatie Alyansa ng Magbubukid sa Bulacan. Hij is de zoon van Jose Burgos jr, icoon van de persvrijheid onder de dictatuur van Marcos.


Legergeneraal "Morong 43" gepromoveerd : de wereld op zijn kop?

Legergeneraal Aurelio Baladad ontving een promotie in de Filipijnen. Hij was actief betrokken bij de illegale arrestatie in 2010 van de "Morong 43" De 43 gezondheidswerkers werden gearresteerd tijdens een vorming en zaten 11 maanden onschuldig gevangen. De opperbevelhebber van het leger zag daar blijkbaar geen probleem in tijdens het promoveren van zijn staff. De meerdere klachten die tegen de generaal liepen werden "gecleared" door de Commissie van Mensenrechten. Hij werd daarvoor maw vrijgesproken.

Si nous n'agissons pas maintenant, quand le ferons-nous, alors? - Rencontre captivante avec le président du syndicat philippin

Vendredi 13 février, Louvain a eu le bonheur de pouvoir recevoir un hôte de marque philippin. La plate-forme Stop The Killings avait invité Elmer Labog, le président du syndicat progressiste philippin KMU (« Kilusang Mayo Uno » ou « Mouvement ouvrier du 1er mai ») au chef-lieu du Brabant flamand et a proposé au public présent une soirée émaillée de récits sur la lutte philippine pour une société meilleure.

If we don't act now, then when ? Ontmoeting met Filipijnse vakbondsvoorzitter Elmer Labog

Op vrijdag de 13e had Leuven het geluk een Filipijnse gast te mogen ontvangen. Het platform Stop The Killings nodigde Elmer Labog, de voorzitter van de progressieve Filipijnse vakbond KMU (‘Kilusang Mayo Uno’ ofte ‘Eén mei Arbeidersbeweging’) uit naar de Vlaams-Brabantse hoofdstad, en bood de aanwezigen een avond vol verhalen over de Filipijnse strijd voor een betere maatschappij.

Geen democratie als advocaten worden vermoord

23 januari 2015 - Brussel

Op 23 januari vond voor de 5e keer de Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat plaats. In de kijkers dit jaar: mensenrechtenadvocaten in de Filipijnen, zoals onze vrienden van de National Union of Peoples Laywers die in 2013 de eerste Stop the Killingsaward in de wacht sleepten.

10 de diciembre 2014: líder sindical colombiano Huber Ballesteros gana premio de Derechos Humanos en Bélgica

Huber Ballesteros, sindicalista colombiano, líder del movimiento popular y campesino Marcha Patriótica, actualmente en prisión, fué galardonado este 9 de diciembre en Bruselas, con el premio al defensor de Derechos Humanos (Human Rights Award) en el marco de la jornada de los derechos humanos que realiza cada año la Plataforma Stop the Killlings.

December 10 : Colombian trade union leader Huber Ballesteros receives Belgian Human Rights Award

Brussels, December 9. On the eve of international human rights day, 200 people gathered in Brussels to show their support to activists in the South. The Stop the Killings platform held a discrete torch vigil, followed by a human rights award ceremony in the Brussels Beursschouwburg.

10 december 2014: Colombiaanse vakbondsleider Huber Ballesteros ontvangt Human Rights Award

Stop the Killings

9 december. Brussel. Op de vooravond van de internationale dag van de mensenrechten kwamen 200 mensen samen in Brussel om hun solidariteit te betuigen aan activisten uit het Zuiden. Het actieplatform Stop the Killings organiseerde er een ingetogen fakkelwake, gevolgd door de uitreiking van een mensenrechtenaward in de Brusselse Beursschouwburg.


Stop the Killings is een Belgisch actieplatform van 56 organisaties waar intal al sinds 2005 deel van uitmaakt. Omwille van de aanhoudende repressie van vakbondsmilitanten, activisten, journalisten en advocaten in landen als de Filipijnen, Colombia en Guatemala, zetten wij deze problematiek ieder jaar in de kijker. Dit jaar gebeurde dit met een Human Rights Award.


Ayotzinapa 43

Over de repressie van de Mexicaanse Staat

Maandagmiddag, 24 november, kwamen Mexicanen, gesteund door vele anderen, samen aan de Mexicaanse ambassade. Ze eisten gerechtigheid van de lokale regering van de staat Guerrero voor de 43 studenten die geexecuteerd werden in Ayotzinapa. Intal was aanwezig en solidair met deze eisen.Human Rights Awards: Filippijnse advocaten en Colombiaanse regering vallen in de prijzen

"Stop The Killings, justice now!"

Op 10 december vraagt Stop the Killings, een actieplatform van vakbonden en niet-gouvernementele organisaties, traditioneel aandacht voor de repressie van mensenrechtenactivisten in het Zuiden. Het platform reikte de eerste Human Rights Awards uit.


De avond begon met een symbolische actie aan het Centraal Station in Brussel, waar we met een 200-tal sympathisanten steun betuigden voor syndicalisten, activisten, studenten, advocaten... die het slachtoffer werden van repressie in de Filippijnen, Guatemala, Honduras en Colombia. Met enkele slogans, waaronder: "Stop the killings, justice now!" en "We will fight for human rights" trokken we naar gemeenschapscentrum 'De Markten' in Brussel waar de officiële prijsuitreiking plaatsvond. Het was een gala-avond in het teken van solidariteit, rechtvaardigheid en hoop.


300 betogers lopen gehandboeid door Brussel tegen criminalisering van sociale bewegingen

Actie 'Stop the Killings' 2012

Op 10 december, Internationale dag van de Mensenrechten, liepen 300 actievoerders gehandboeid door de Brusselse straten. Dat deden ze zonder voor hun leven of hun vrijheid te moeten vrezen. Waarom betoogden deze mensen? Omdat hun collega's in de Filippijnen, Guatemala of Colombia dagelijks alles op het spel zetten voor broodnodige sociale verandering en daarom worden gecriminaliseerd.


Intal is lid van Stop the Killings, een actieplatform van meer dan 70 Belgische organisaties waaronder vakbonden, ngo's en sociale bewegingen. Allemaal tonen ze zich solidair met hun collega's. Ze klagen de criminalisering van sociale bewegingen in het Zuiden aan. Want opkomen voor sociale rechtvaardigheid brengt in vele landen ernstige risico’s met zich mee. Verschillende activisten, syndicalisten of andere verdedigers van de mensenrechten verdwijnen dagdagelijks achter de tralies omwille van hun sociale en politieke activiteiten onder het mom van de meest belachelijke aanklachten.


Solidarity Jam voor Ericson Acosta!

een muzikale avond in solidariteit met Ericson en andere politieke gevangenen in de Filippijnen

Op vrijdagavond 22 juni heeft de groep Intal Filippijnen samen met een 50-tal vrienden, sympathisanten en artiesten een jam gehouden in solidariteit met Ericson Acosta, een Filippijnse dichter/journalist/activist, die al een jaar en vier maanden onterecht in de gevangenis zit. Er werden ook 66 handtekeningen voor zijn vrijlating verzameld.


Ericson werd op 13 februari 2011 aangehouden toen hij onderzoek deed naar mensenrechten in Samar, een achtergesteld gebied in de Filippijnen. Militairen vonden het verdacht dat er iemand rondliep die de lokale taal niet sprak en een laptop bezat. Dus werd hij opgepakt, een paar dagen gefolterd, en uiteindelijk opgesloten in de provinciale gevangenis. Drogreden: hij had volgens de militairen explosieven met zich mee.


200 personen zeggen neen aan het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Colombia en Peru

weerom een geslaagde actie Stop the Killings

Met 200 kwamen we zaterdag 10 december op straat voor de actie van Stop the Killings. Dit om onze ernstige bezorgdheid te tonen over het vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie heeft afgesloten met Colombia en Peru. Met intal waren we sterk aanwezig: intallers toonden hun talent als Euro-pacman of boer, en de vele andere intalleden namen actief deel aan de manifestatie.


Met 200 kwamen we zaterdag 10 december op straat voor de actie Stop the Killings. Dat om het vrijhandelsakkoord te verwerpen dat de Europese Unie heeft afgesloten met Colombia en Peru. Meer over de campagne lees je op de Stop the Killings campagnepagina.