Le libre-échange: libre pour qui? | Vrijhandel: vrij voor wie?

Du bruit contre le TTIP !

Ce lundi matin , les négociations sur le TTIP entre les Etats-Unis et l'Europe ont repris dans les bâtiments de la Commission Européenne à Bruxelles.

Geen TTIP voor ons, ook niet voor de volkeren in het Zuiden!

TEKEN DE PETITIE HIER

Al 4 jaar voeren we campagne tegen de goedkeuring van het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru (het zogenaamde TLC of Tratado de Libre Comercio). In 2013 tekenden jullie massaal de petitie tegen het akkoord toen het op de agenda van de Vlaamse regering stond. Met succes, want de Vlaamse regering stelde het debat tot nader order uit.

Barcelona TTIP vrij!

Barcelona - Voorbije vrijdag 2 oktober heeft Barcelona zich TTIP-CETA en TISA-vrije gemeente verklaart. De partijen BComú, ERC en CUP stemden voor de resolutie. CiU en PSC onthielden zich en Ciudadanos en de Partido Popular stemden tegen.

Belgen zeggen Neen tegen TTIP

Brussel - 4 februari 2015. Momenteel is de 8e onderhandelingsronde aan de gang voor het Transatlantisch Handel- en Investeringsakkoord (TTIP). We tekenden vanmorgen ook present in de Europese wijk om onze stem te laten horen tegen de ondemocratische manier waarop de onderhandelingen doorgaan - lees: bevolking voor gesloten deuren maar opendeurdag voor bedrijfslobby's in onderhandelingen. Corporate Europe Observatory en Friends Of The Earth Europe riepen op tot deze Europese actie, die werd ondersteund door D19-20 in de campagne #StopTTIP.

Politici op de rooster over vrijhandel

Bekijk ook de video-montage

Op maandag 31 maart organiseerde intal samen met een hele reeks andere organisaties een verkiezingsdebat over vrijhandel. Sinds 2011 staan we met man en macht achter de boeren, arbeiders en volksbewegingen in Colombia en Peru die net als de Belgische vakbonden ononderbroken campagne voeren tegen het vrijhandelsakkoord dat ondertekend werd met de Europese Unie.


Bekijk hier de video-montage gemaakt door Koen.

Aan de debattafel : Dirk Vandermaelen voor Sp.a, Georges Dallemagne voor CdH – beiden zetelen momenteel in de Kamer. Aan de andere kant Tim Joye voor PvdA/PTB en Petra De Sutter voor Groen, beide kandidaten op de Europese lijst. Louis Michel had toegezegd voor MR, maar stuurde uiteindelijk zijn kat. Marc Maes modereerde het debat.


Marktrockers in Leuven vragen zich af "Vrijhandel, vrij voor wie?"

240 foto's met nog veel meer mensen steunen de campagne op Marktrock

Op zondag 11 augustus trokken een tiental intallers naar Marktrock in Leuven. Niet voor de muziek maar om aan de festivalgangers de nodige steun te vragen voor de campagne "Vrijhandel, vrij voor wie?" die het vrijhandelsakkoord dat de EU met Colombia en Peru wil afsluiten wil tegenaan.


Midden augustus staat Marktrock op de kalender in Leuven. Zoals elk jaar was het ook dit jaar een uitgelezen kans om de festivalgangers te betrekken bij één van de intal campagnes.

Na 2 vergaderingen en 3 voorbereidingsavonden stond het materiaal op punt en trokken 10 intallers de straat op. Doelstelling? Zoveel mogelijk mensen aanspreken om met een slogan tegen de vrijhandelsakkoorden op de foto te gaan. Het concept sloeg aan en er werden een 240-tal foto's genomen met daarop een veelvoud aan mensen.


100 mensen komen samen voor de vrede in Colombia

Voor vrede en sociale rechtvaardigheid in Colombia

Dinsdag 9 april 2013 verzamelden een kleine 100 mensen op het Muntplein te Brussel om de vredesonderhandelingen te steunen in Colombia. intal Latijns-Amerika was erbij. Voor een vrede met sociale rechtvaardigheid!!


Op 9 april waren er over heel de wereld initiatieven voor de vrede in Colombia. intal was erbij in België!

Sommige dagen tekenen een land een heel lange tijd. 9 april 1948 is zo een datum voor Colombia, waarin presidentskandidaat Eliécer Gaitán werd vermoord en de burgeroorlog uitbrak.

Op 9 april 1948 werd Jorge Eliécer Gaitán, presidentskandidaat, vermoord door de Colombiaanse oligarchie. Dit gebeurde 8 weken na de stille betoging die duizenden mensen op de been bracht in de straten van Bogotá, 65 jaar geleden.


Vormingsweekend intal 2013: het verslag in woord en beeld

70 deelnemers verdiepen zich 2 dagen in vrijhandel

Vrijhandel, vrij voor wie? Met deze vraag voert intal campagne tegen de vrijhandelsakkoorden die de EU met Colombia en Peru wil aangaan. Geen gemakkelijk onderwerp, en in tijden van economische crisis is de link met de situatie hier in België eens zo belangrijk. De vragen zijn er, nu nog antwoorden. Pen, papier, een intal-infomapje en koffie of thee: laat het intal-vormingsweekend maar beginnen!


DAG 1

Wat is vrijhandel?


3300 Belgen zeggen Neen tegen Vrijhandelsakkoord EU-Colombia/Peru

Het is een belangrijke week voor de campagne Vrijhandel. Volgende dinsdag, 11 december, stemmen de Europarlementairen over de ratificatie van het vrijhandelsakkoord tussen Europa, Colombia en Peru. Wij trokken naar het Europees parlement om de 3300 handtekeningen van jullie te overhandigen aan iedere parlementair en eindigden de dag met een korte actie op de Esplanade.


Een heel jaar hebben we intensief naar dit moment toegewerkt. Na oproepen van partnerorganisaties in Colombia en Peru lanceerden we in september 2011 de campagne 'Vrijhandel, vrij voor wie'. We trokken met ons campagnemateriaal in verschillende steden de straat op om de gewone mens te overtuigen van de negatieve impact van dit akkoord voor de Colombiaanse en Peruaanse bevolking.


intal-Leuven betrekt Marktrock-publiek bij TLC-campagne

12 intallers verzamelen 386 handtekeningen op 2 dagen!

Noem het gerust een traditie. Maar dan wel eentje die zijn nut bewezen heeft. Voor het 6-de jaar op rij trok intal-Leuven met een stand naar de Leuvense Bondgenotenlaan tijdens Marktrock. Met 386 ondertekende kaartjes die het vrijhandelsakkoord tussen de EU & Colombia en Peru verwerpen werd het weerom een succes!


Wil je meer weten over de campagne "Vrijhandel, vrij voor wie?"? Kies dan hieronder je link:


Intal-Leuven op Wereldfeest

Stop de vrijhandelsakkoorden tussen de EU en Peru/Colombia

Sfeerbeelden van het intal-standje op het Wereldfeest.


Op het Wereldfeest in het Leuvense Bruul-park is intal-Leuven al geruime tijd een vaste waarde. Ook dit jaar tekenden we present om onze campagne tegen de vrijhandelsakkoorden verder te zetten.


Warm onthaal Humala in Brussel : Conga no va! Abajo el TLC !

Conga no va! No al TLC!

Op dinsdag 12 juni bezocht de Peruaanse president Ollanta Humala Brussel voor een korte vergadering met Herman Van Rompuy in kader van het vrijhandelsakkoord dat in september ter ratificatie voorligt in het Europese Parlement. Gezien het groeiende sociale protest tegen het omstreden mijnbouwproject Conga, en dit vrijhandelsakkoord gaven we Humala een warm onthaal in Brussel !


Het volk dat de eerste linkse president van Peru aan de macht bracht in juli vorig jaar, ziet de autoritaire traditie opnieuw opduiken. Huidige sociale bewegingen worden hard onderdrukt, zo blijkt uit de gebeurtenissen rond het omstreden grootschalige mijnbouw project Conga.

Naar aanleiding van zijn flitsbezoek aan Brussel, gaven we president Ollanta Humala een warm onthaal vorige dinsdag 12 juni met een solidariteitsactie aan Schuman.


'Vrijhandel, vrij voor wie?' in Leuven

Het Europese vrijhandelsakkoord met Peru en Colombië toegelicht

Foto's van de info-namiddag rond de vrijhandelsakkoorden in het Leuvense Damiaancentrum.


De infodag begon met een inleiding rond de historische relaties tussen Europa en de V.S. enerzijds en Latijns-Amerika anderzijds. Daaruit bleek dat onevenwichtige relaties tussen de Westerse wereld en Latijns-Amerika geen recent fenomeen zijn maar hun oorsprong kennen in de 15e eeuw. Van bij de ontdekking van het Amerikaanse continent tot nu heeft Europa enkel haar economische belangen voor ogen gehad wat een langdurige plundering met zich meebracht. De geschiedenis lijkt zicht steeds weer te herhalen. 


Intal op 1 mei stoet in Gent

188 handtekeningen tegen het vrijhandelsakkoord Europa - Columbia/Peru

Met de slogan 'Europa moordt - met dit vrijhandelsakkoord' trok intal op 1 mei door de Gentse straten. We liepen mee in de 1 mei stoet van het ABVV om onze stem tegen het geplande vrijhandelsakkoord tussen Europa en Columbia/Peru te laten horen. We toonden ons solidair met arbeiders, boeren en werkers in Latijns-Amerika. Vele mensen reageerden enthousiast op onze oproep. We haalden 188 ondertekende petitiekaartjes op!


Bekijk hier ook de fotoreportage van de Wereld Morgen.

Meer weten over de campagne? Surf naar de campagnepagina 'Vrijhandel, vrij voor wie?'.

Volg ons ook op onze campagneblog, en doe met ons mee aan toekomstige acties!